Canionul 7 Scări este unic în Europa de Est ca mărime și datează încă din mezozoic. Aici a fost iniţial un fund de mare (Theus) unde se spune că au locuit dinozauri. Partea de jos a canionului, care este de culoare galbenă, datează din jurasic, iar partea de sus, din triasic, după săpăturile facute de geologi în fosilele din stâncă. Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Are o lungime de 160 de metri și o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.
Canionul este mult mai spectaculos iarna decât vara. Datorită zăcămintelor diferite de metal din anumite porţiuni ale canionului, iarna fiecare izvor care iese din canion îngheaţă, iar ţurţurii capătă diferite culori, verde, galben sau roşu. Spre baza canionului, culorile se combină, iar ţurţurii devin de culoarea curcubeului. De asemenea, aici se află cea mai mare tiroliană din țară, având în total 2,1 km şi 23 de trasee atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Tiroliana porneşte de la canion, urmează traseul drumului forestier din zonă, trece pe lângă cabană şi traversează pârâul Şapte Scări prin mai multe puncte. Aerul din acest loc este ozonat deoarece canionul se află la peste 1000 de metri altitudine, iar zgomotul apei sunt combinaţia perfectă pentru recuperare psihologică.
Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). Turiştii ajung la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor. Nu este nevoie de echipament special, dar bocancii de munte sunt recomandaţi, deoarece potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă. Canionul este deschis între orele 10.00 şi 17.00, iar biletul de intrare costă 10 lei.
Ledenda locului spune că o drumeţie până la Canionul 7 Scări este un test pentru tinerele care vroiau să se mărite. Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că tinerii feciori din sat îşi supuneau iubitele la două probe. Una era să le aducă în plimbare până la canion să vadă dacă sunt puternice şi nu cedează fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, stăteau o noapte deasupra canionului. Dacă nu se certau deloc, atunci era meniţi să fie împreună toată viaţa.
One comment for “Excursie de o zi în Brașov – Canionul 7 Scări”
Trifan Angelica
Interesant, cred ca voi vizita acest canion!